Skip to main content
Taboes doorbreken
Laten we bij het begin beginnen, wat is een taboe precies? Een taboe is een onderwerp waarbij mensen ongemak voelen als het ter sprake komt. Je hebt een taboe te pakken als een opmerking heftige reacties oproept. Als mens willen wij van nature oncomfortabele gevoelens en situaties vermijden. Vechten of vluchten. Vechten doe je bijvoorbeeld door boos te worden en je stem te verheffen. Vluchten doe je bijvoorbeeld door snel over een ander onderwerp te praten. Maar uit de weg gaan van het taboe onderwerp is een groot deel van het “probleem”. Je geeft de spreker namelijk het idee dat er niet gepraat kan worden over bepaalde onderwerpen en dat kan een gevoel van schaamte oproepen. Dit kan ervoor zorgen dat de spreker een volgende keer niets meer durft te zeggen over een onderwerp. Zo houden we de taboe in stand. 

Ongemakkelijke gevoelens zijn niet altijd een slecht teken. Het leven is niet altijd even gemakkelijk of simpel, maar we vinden het nog vaak moeilijk om bepaalde onderwerpen bespreekbaar te maken. Ondanks het zò belangrijk is. Want hoe meer we open kunnen praten met elkaar, hoe meer je merkt dat we best veel op elkaar lijken. We delen veel ongemakken, struggles en pijnen. Ook al is het niet makkelijk om erover te spreken, kan het wel opluchten of verheldering geven. 

Hieronder zie je de drie grootste taboe onderwerpen in Nederland: 
• Psychische klachten (18%)
• (On)gelukkig zijn (16%)
• Relaties / liefde (11%)

Door uit je comfortzone te stappen en in je stretchzone te werken aan jezelf, kom je vanzelf deze taboe thema’s tegen. Hoe meer bewust je wordt van je eigen doen en denken, hoe gemakkelijker het wordt om te praten over deze taboes. Theater biedt eindeloze oefeningen, opdrachten en spellen om jou hierbij te helpen. Je leert op een speelse manier over jezelf en anderen. Feel to Heal biedt dan ook workshops waarin deze taboes doorbroken worden en we samen werken aan de beste versie van jezelf.

Wat is voor jou een taboe thema en waarom? Neem eens een minuutje voor jezelf om hier over na te denken.

Leave a Reply