Skip to main content

Grenzen aangeven.

Naar mijn mening is dit een van de belangrijkste thema’s die besproken en behandeld moet worden. Om te voorkomen dat je iets doet waar je niet achter staat, moet je eerst leren waar je grenst ligt en hoe je die aan kunt geven.

Niemand heeft het recht om iets van jou te verlangen waar jij je niet prettig bij voelt. Dit kan zijn op relaties en seksueel gebied, maar ook in het dagelijks leven in vriendschappen, op school, bij verenigingen, familie enzovoort. Jouw gevoel is belangrijk, het vertelt je iets. Stop dit niet weg om een ander te pleasen of niet teleur te stellen. Wanneer je leert hoe je op een goede manier je grenzen aangeeft, kan de ander jou dit nooit kwalijk nemen, krijg je toch een nare reactie? Dan ligt dat helemaal bij de ander en niet bij jou. 

Grenzen zijn heel persoonlijk en liggen voor iedereen ergens anders, dat is helemaal oké. Maar het is belangrijk dat je voor jezelf na gaat wat JOUW grens is en dit niet vergelijkt met anderen. Ook is het belangrijk dat je jezelf de tijd en ruimte geeft om na te denken over je gevoel en/of wat je van een situatie vind, ben eerlijk naar jezelf. De ene persoon vind grenzen aangeven makkelijker dan de ander, ga eens het gesprek aan met mensen waarbij jij je veilig voelt over dit thema. Het is interessant om van anderen te horen hoe ze hiermee omgaan en misschien leer je wel iets van elkaar! 

Met Feel to Heal theater werken wij op een speelse manier aan dit thema. Wij gaan samen met de deelnemers tijdens workshops onderzoeken en ontdekken waar onze grenzen liggen en hoe we die kunnen aangeven. Omdat theater veel spelvormen kent waarin we dit kunnen oefenen in de praktijk, merk je direct verschil en ervaar je hoe het is om tegenover iemand je grenzen aan te geven. 

Tip voor thuis: Mocht je niet goed weten of je ergens klaar voor bent/ zin in hebt/ iets wil doen, bedenk je dan het volgende: Behandel jezelf als je beste vriend/ vriendin. Als die persoon in jouw situatie zit en vraagt om advies, wat zou jij dan zeggen? Luister eens naar je eigen advies en pas het toe op jezelf 🙂

One Comment

Leave a Reply