Skip to main content

Zelfcompassie / selfcare is meer dan een momentje voor jezelf zorgen door middel van een maskertje of een warm bad nemen..

Vaak als we denken aan selfcare, denken we aan een avondje voor onszelf. Lekker een bad nemen, een massage nemen, naar de sauna gaan etc. Naast dat dit zeker ook fijn en nodig is, is selfcare wel meer dan dat.. Het gaat om zelfcompassie hebben, om in ieder moment jezelf te durven zijn, te kunnen opvangen, je grenzen aan te geven, te luisteren naar je behoefte en daar uiting aan te geven. Liefdevol tegen jezelf praten wanneer je in angst of in verdriet bent. Dit is de ultieme vorm van zelfliefde. Zelfliefde is nodig om gelukkig door het leven te gaan, het maakt je sterk en geeft je de mogelijkheid om weer oprechte liefde met anderen te delen zonder er altijd iets voor terug te willen.

Hoe hier te komen?
Vaak handelen we vanuit ons denken en ons denken is meestal nooit tevreden; het moet meer, het moet beter, het moet sneller, het moet mooier en groter. Als je je identificeert met deze stem zal je ook niet in zelfliefde zakken. Je moet je bewust zijn van deze gedachten en overtuigingen en je beseffen dat jij dit niet bent. Bewustwording hierop creëren is stap nummer 1. Want willen we ons gedrag aanpakken, dan moeten we naar de kern en dat zijn onze gedachten. Daarnaast is het nodig om te kunnen voelen, in contact te staan met je lichaam, te kunnen en durven luisteren wat het aangeeft. Waar zit je tegen de grens, hoe voel je dat je moe bent en overprikkeld, hoe kom je in verbinding met deze seintjes? Daarna is het natuurlijk de kunst om dan ook naar die seintjes te luisteren. Grenzen aangeven is daar een onderdeel van, dit kun je lezen in onze vorige blog!

Tip: maak van het momentje dat je een masker of een bad neemt dan ook even een moment om stil te staan bij hoe je je nu voelt, wat je denkt en wat er door je heen gaat. Hoe meer je je bewust bent van je eigen staat van zijn, hoe meer je de mogelijkheid hebt om te kiezen wat goed voor je is.

Leave a Reply