Skip to main content

Tegenwoordig is alles mogelijk. Je kunt worden en zijn wie je maar wilt. Het is een luxepositie, want lang niet iedereen krijgt eerlijke kansen om dit te kunnen verwerkelijken. Daar mogen we best wat vaker bij stil staan. Goed, de andere kant van die luxepositie is de grenzeloosheid. Iets waar de een naar verlangt, en de ander juist vanaf wil. Grenzeloosheid kan onveilig voelen.

Grenzen geven een kind het gevoel van veiligheid. Ze weten waar ze aan toe zijn en hoe ze zich moeten gedragen. Het geeft houvast. Kinderen die grenzeloos worden opgevoed hebben iets ‘verlorens’ over zich. Ze zijn vaak richtingloos en zijn voortdurend zoekend. Dit geldt voor een volwassene net zo. We weten allemaal hoe belangrijk het is om je eigen grenzen aan te geven.

Goed, terug naar de grenzeloosheid van de huidige maatschappij waar wij nu in leven. Alles kan, als je het maar wil. Maar als alles mogelijk is, waar ga je dan beginnen? Social media staat er vol mee. “3 stappen om succesvol te worden”. Maar wat is succes? Veel geld op de bank? Dat is waar het uiteindelijk om draait?

Misschien ligt het succes wel in het vinden van jouw kracht, jouw vuur, jouw passie. Die grenzeloosheid voelt voor ons net zo onveilig als voor dat kind. Het is oke om niet alles aan te willen grijpen. Begin eens bij jezelf, in kleine stapjes. Voelen… Bewust worden van eigen gedachten en emoties. Hoe meer je jezelf leert kennen, hoe meer grenzen je voor jezelf maakt, en dat creëert dan weer veiligheid. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik. Maar wij helpen jou daar graag bij. En als wij het kunnen, dan kan jij het ook! Laten we het samen doen. 🤍